Doğru Takım Elbise Nasıl Seçilir? Püf Noktaları!
Eser Sevinç2024-11-15T08:51:06+03:00Bu yazımda “Doğru takım elbise nasıl seçilir?” sorusuna yanıt vermeye çalışacağım, bu yazıyı okuduğunuzda umarım işinize yarayacak bilgiler edinirsiniz.
İş yerinde mecburiyetten takım elbise giyenlere ve düğünden düğüne takım elbise giyenlere baktığım zaman çoğu kişinin bu konuda hata yaptığını fark ediyorum.
Takım elbise kullanan bir çok kişi doğru takım elbiseyi nasıl seçeceğini bilmiyor, maalesef bu konuyu hakim değil; ya kendi zevkine göre seçim yapıyor ya da bu seçimi satış temsilcisinin insafına bırakıyor.
Doğru takım elbise seçiminin bazı olmazsa olmaz kuralları vardır, bu kuralları uyguladığınız sürece hata yapma payınız çok azalır, gerisi sizin kişisel zevkinize kalır, bu rehberi uyguladıktan sonra hala kötü bir takım elbise satın alıyorsanız bu artık sizin kişisel zevkinizin bir hatasıdır.
Takım elbise seçerken bazı temel noktalar vardır, bunlar; Omuz Genişliği, Gövde Genişliği, Yakanın Oturması ve Pantolonun üzerinize uygun olması olarak başlıklandırabiliriz.
Yazının el altında görsel bir rehber de bulabilirsiniz, bu görsel rehberle birlikte aşağıda maddelenen unsurları daha kolay anlayabilirsiniz.
Madde madde doğru takım elbise nasıl alınır rehberi
- Kol Uzunluğu: Kollarınız düz bir şekilde aşağıya doğru uzattığınızda, parmaklarınızı takım elbisenizin ceketinin altında tutabiliyor olmalısınız. Bununla birlikte, son zamanlarda, daha kısa takım elbise kol boyları ve bazı ceketler için, takım elbisenizin manşetini 1-2cm daha kısa ayarlayabilirsiniz
- Omuz Genişliği: Takım elbisenizi giydiğinizde omuzlarınız tam oturmalı, takım elbisenin omuzlarının bittiği dikişler omuzlarınızdan ne dışarı çıkmalı ne de omuzlarınızdan daha dar olmalı.
- Göğüs Ölçüsü: Ceketinizin düğmesini zorlanmadan ilikliyor olabilmeniz lazım ve aynı zamanda düğmeleri ilikledikten sonra ceketinizle göğsünüzün arasında çok fazla boşluk olmamalı, en fazla üç-dört parmak boşluk kalmalı.
- Düğme Meselesi: Artık üç düğme takım elbiseler hemen hemen hiç kullanılmaz oldu, 90’larda yaygın olan üç düğme takım elbiseler şimdi demode olarak algılanıyor, eğer göbeğiniz yoksa tek düğme kullanabilirsiniz ya da yaygın olarak iki düğmeli takım elbiseleri tercih edebilirsiniz, ceketinizi kullanırken düğmelerin hepsini iliklemeyin, sadece en üstteki düğmeyi ilikleyiniz. Bir de son bir iki yıldır kruvaze takım elbiseler yaygın şekilde kullanılmaya başlandı, bunda da aynı şekilde üst düğmeyi ilikleyiniz alt düğmeler serbest kalsın.
- Ceket Yakası Nasıl Olmalı : Ceketinizi giydiğiniz yakanız gömleğinize tam oturmalı, ne çok bol ne de dar gelmeli. Bana göre takım elbisenin tarzını en çok ortaya koyan yaka stilidir. Kırlangıç yaka, Mono yaka, İnce yaka Kalın yaka vs… bir çok çeşiti mevcut, ilerleyen zamanlarda bununla ilgili geniş bir konu yazacağım, siz şimdilik satın almadan önce satış temsilcisine yaka çeşitlerini sorup örneklerini göstermesini isteyiniz. Kendi vücut ölçünüze ve kullanım alanınıza göre doğru yakayı seçmeniz çok önemli; iri bir vücudunuz varsa tutup ince spor bir yaka hatta tek düğme bir takım elbise tercih etmemelisiniz.
- Ceket Yırtmacı Seçimi: Bu tamamen zevk ve kullanıma göre tercih edilen bir konu. Oturup kalkarken, pantolon arka ve yan ceplerini kullanırken çift yırtmaç daha pratik oluyor. Bence tek yırtmaç daha şık duruyor, benim ilk tercihim tek yırtmaçtan oluyor.
Takım Elbiseniz için doğru pantolonu seçimi nasıl olmalı
- Bel Ölçüsü: Takım elbisenizin pantolonunu giydiğinizde üzerinize tam oturmalı, eğer bel boşluğu varsa bunu mağazanın terzisine düzelttiriniz, genelse satış temsilcisi kendisine ekstra iş çıkacağı için bunu size söylemez ya da kemer takınca düzelir gibi bir kelime duyabilirsiniz, inanmayın bunu kesinlikle düzelttirin belinize tam otursun.
- Basen Ölçüsü: Basenleri ne tam otursun ne de çok bol olsun. Tam oturursa ceplerinden pot yapabilir, bol olursa da zaten kötü bir görüntü oluşturur ve aşağı doğru toplanma olur.
- Paça Uzunluğu: Eskiden paça ölçüsü alınırken ayağınızın topuğuna kadar uzaltılırdı, artık bu oldukça demode duruyor, kısa paça tercih sebebidir ve herkese yakışmaz ama artık paça uzunluğunuz en fazla ayakta dikilirken ayakkabınızın üst bölümne değecek şekilde olmalı, ayakta dikilirken kırışıklık ve yığılma olmamalı 90’larda değiliz artık.
- Pantolonuzun Arkası: Ayakta dururken pantolonunuzun arkası vücudunuza tam oturmalı ve düzgün durmalı, bol ya da dar durursa oldukça kötü bir görüntü çıkar ortaya.
Takım elbiseniz için doğru kumaş tercihi ne olmalı
- İçerisinde doğal kumaş olmayan takım elbiselerden uzak durmalısınız, %100 Polyester, Nylon vs… karışımlı takım elbiseler tamamen öptür, fiyatına aldanıp sakın almayın bir de bunların alüminyum folyo gibi parlayanları var düşman başına.
- Pamuklu takım elbiseler ve ceketler iş hayatı için değildir, zaten bu pamuklu ceketinizi çok sık kullanırsanız çabucak deforme olup şekli bozulacaktır.
- Günlük kullanım için en fazla %70 Yün %30 Polyester karışımlı kumaşları tercih edebilirsiniz. Karışımlı kumaşların en büyük avantajı çabuk deforme olmaması ve kullanımdan sonra bir iki gün dinlendirdiğinizde eski formuna çabuk dönüyor oluşudur ve bu kumaşlar kolay kolay kırışmaz, çabuk ütü tutar sizi yormaz ama dediğim gibi en fazla %30 polyester karışımlı olsun fazlası sizi rahatsız edecektir.
- %100 yün kumaştan yapılan takım elbiseler de günlük kullanım için idealdir fakat kullandıktan sonra 4-5 gün dinlendirilmelidir, en fazla haftada bir gün kullanılmalı aksi taktirde çok kolay deforme olacaktır
- Bir de %100 yün kumaşlarda ‘S konusu var eğer takım elbise kullanıyorsanız muhakkak rastlamışsınızdır ya da almayı düşünüyorsanız rastlayacaksınız. 120’S, 130’S, 140’S ve 150’S gibi ibareler kumaş karışımında belirtilir. Bu rakamlar Yün kumaşın dokumasıyla alakalıdır, rakam büyüdükçe kalitesi artar ve hafif ve yumuşak bir hissiyat verir, fakat aynı oranda hassaslığı da artar, günlük kullanım için uygun değillerdir, en fazla 120’S lik Yün kumaşlar günlük kullanımda tercih edilebilir.
Bir yanıt yazın